Vilken härlig start på veckan! Har hunnit med väldigt mycket idag. Förutom skolan som var väldigt kul så har jag även handlat, städat, pluggat och förberett middag. Dagens middag kommer bli hamburgare med hembakat hamburgerbröd och massor goda tillbehör, mums!

Hamburgerbrödet har jag inte hunnit skriva ner recept på, men det får bli ett inlägg någon annan gång. Men jag kan bjuda på detta supergoda och nyttiga recept på ett filmjölksbröd som inte behöver jäsa. Fullproppad med massa nyttigheter som frön, nötter och frukt. Brödet är bakat på bikarbonat och behöver därmed inte jäsa. Det är bara att röra ihop degen, fylla formen och grädda. Sedan har du ett nytt rykande färskt bröd som passar ljuvligt med en skiva ost och en god marmelad.

Nyttigt filmjölksbröd med nötter och frukt, 1 bröd:

250 g blandade nötter och fröer (tex solroskärnor, pumpafrön, hasselnötter, mandlar, valnötter, linfrön)

250 g blandad torkad frukt (tex fikon, russin, aprikos, tranbär)

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 dl rågmjöl

1 1/2 tsk salt

5 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

1 dl mörk sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper i en brödform som rymmer ca 1 1/2-2 liter.

Grovhacka nötterna och strimla de torkade frukterna.

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl och salt i en bunke. Blanda ner nötter och frukt.

Rör ihop filmjölk, bakpulver och mörk sirap.

Rör ihop allt till en jämn och kladdig smet.

Fyll formen med smeten och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. (Brödet behöver god tid på sig i ugnen men om den får för mycket färg på ytan kan du täcka över brödet på slutet)

Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna ca 10 minuter i formen innan du vänder brödet upp och ned. Låt svalna helt under en bakduk innan brödet skärs upp.

Tips!

Brödet går utmärkt att frysa. Skiva då upp brödet i skivor, lägg i en fryspåse och stoppa in i frysen. Ta fram när du blir sugen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *