Fredag och slutet på veckan. Hur har eran vecka varit? Själv har jag inte gjort så jättemycket utöver det vardagliga som skola och aktiviteter, men min vecka har ändå varit väldigt bra. Tyvärr blev det ingen skola idag på grund av att det var en vattenläcka i skolan. Så skolan blev inställd idag, tråkigt tycker jag men ändå skönt med långhelg.

Till fredagsmyset idag bjuder jag på denna mumsiga toscakaka med en härligt knäckig nöttopping med kolasmak. En riktigt mjuk och saftig kaka med en underbart god glasyr. En av Sveriges mest omtyckta kakor och en av mina favoriter. Välj de nötter som du tycker om mest, själv gillar jag en blandning på mandel, pistage, macadamia och pecan!

Toscakaka, ca 12 bitar:

75 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Toscaglasyr:

100 g smör

1 1/2 dl farinsocker

1/2 dl grädde

1 krm salt

100-150 g hackade nötter (tex mandlar, hasselnötter, pistage, valnötter, pecan)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och mjöla en form, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret och rör ner mjölken. Låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.

Rör till sist ner smör- och mjölkblandningen.

Fyll formen med smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Toscaglasyr:

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt socker, grädde och salt. Låt puttra ihop i ca 4 min.

Rör ner de hackade nötterna.

Ta ut kakan ur ugnen, häll på toscan och bred ut över kakan.

Grädda kakan ytterligare ca 10-15 min tills glasyren fått fin färg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *