Burr vad kall det har blivit! Hemma hos mig är det nästan frost på morgonen, så idag plockade jag de sista äpplena från trädet som tärnades, karamelliserades och hamnade i ett par saftiga muffins med kanel. Och även lite havrecrumble på toppen gjorde inte saken värre. Oj, så gott det blev! Älskar när smuldegen blir så där härligt knaprig. Blir som en liten muffinspaj. Om du är en av dem som gillar kombinationen av äpple och kanel vilket jag älskar, så måste du baka dessa!

Äppelmuffins med karamelliserade äpplen och havrecrumble, 10-12 st:

Muffins:

2 ägg

1 3/4 dl strösocker

100 g smält smör, avsvalnat

1 dl mjölk

1 dl grädde

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Karamelliserade äpplen:

2 stora äpplen eller 3 små

2 msk smör

2 msk strösocker

2 tsk kanel

Havrecrumble:

75 g smör, kallt i tärningar

1 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Muffins:

Sätt ugnen på 185 grader.

Förbered en muffinsplåt med muffinsformar.

Vispa ägg och socker pösigt.

Vispa ner smält smör, mjölk och grädde.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt i.

Fördela smeten i muffinsformarna.

Karamelliserade äpplen:

Kärna ur äpplena och tärna de i små tärningar.

Bryn äppeltärningarna tillsammans med smör, socker och kanel.

Fördela ungefär 2 rågade tsk i varje muffins och tryck ner de i smeten.

Havrecrumble:

Nyp ihop alla ingredienser tills degen precis går ihop.

Strössla smuldegen över muffinsen.

Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20-25 min, tills de är gyllenbruna. Kontrollera gärna med en sticka att de är klara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *