Idag har dagen äntligen kommit, så som vi längtat! Kanelbullens dag! Den 4 oktober varje år bakar jag alltid kanelbullar efter mitt egenkomponerade recept. Bullarna blir otroligt saftiga, fluffiga och fina tack varje fyllningen och sockerlagen. Istället för den klassiska kanel- och smörfyllningen har jag gjort en remons, en fyllning med bland annat mandelmassa i. Sedan när bullarna är färdiggräddade så penslar jag de direkt med en sockerlag. Det gör bullarna ännu saftigare.

Snåla heller inte på kardemumman i degen, använd dig av hela kärnor och mortla de. Det blir så mycket mer smak då. Smöret är också en viktig del i degen. Det ska vara äkta smör och inte något margarin och smält inte smöret! Då blir bullarna torrare och vi vill ju ha saftiga bullar. Använd dig av rumstempererat smör istället så får du mycket bättre resultat.

På bilden har jag även snurrat bullarna och förklarar hur du ska göra (tyvärr utan bild), men du kan självklart rulla ihop och göra vanliga snäckor också. Testa mitt recept på mina bästa kanelbullar, de är bara så goda!

Kanelbullar – mitt bästa och lyxiga recept, ca 30-40 st:

Vetedeg:

50 g jäst

3 dl mjölk

2 dl grädde

1 msk hela kardemummakärnor

2 ägg

2 dl strösocker

1 tsk salt

16-18 dl vetemjöl special

200 g rumstempererat smör

Remons:

100 g rumstempererat smör

1 dl (rågad) strösocker

100 g mandelmassa

2-3 msk malen kanel

Ägg till pensling

Pärlsocker

Ev. mandelflagor

Sockerlag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och grädde till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst upp sig.

Mortla kardemummakärnorna.

Tillsätt kardemumma, ägg, socker, salt och hälften av mjölet i mjölkblandningen. Knåda ordentligt i maskin.

Tillsätt resten av mjölet och smöret i omgångar och knåda degen i 10 min.

Täck över bunken och låt jästa i ca 1 1/2 timme eller till dubbel storlek.

Gör under tiden fyllningen.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Ställ åt sidan fram till användning.

När degen jäst klart stjälper du ut den på ett mjölat bakbord och knådar ordentligt.

(Nu kan du välja om du vill snodda bullarna eller göra vanliga snäckor. Här förklarar jag lite snabbt hur du snurrar bullarna, men om du vill göra snäckor hoppar du över treslaget och rullar ihop degen som en rulltårta och skär ut bitar istället)

Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Gör ett treslag genom att du viker in halva degen mot mitten och den andra halvan över. Kalva degen lite tunnare.

Skär ut remsor, ca 1-2 cm breda och snurra ihop de med hjälp av pekfinger och långfinger. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 45 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och eventuellt mandelflagor.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 min.

Ta ut och pensla de direkt med sockerlag.

Sockerlag:

Koka upp socker och vatten tills sockret löst sig. Pensla direkt på bullarna när de är färdiggräddade.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *