Mums vad gott det är med mums-mums! Här har jag gjort en vintrig variant med smak av lingon. Kakorna består av en spröd mördegsbotten, sötsyrliga lingon, fluffig lingonmaräng och sedan doppad i mörk choklad. En riktigt god kondisbit.

Ca 15-20 st

Mördegsbotten:

200 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

Lingonmaräng:

1 1/2 gelatinblad

1/2 dl lingonpuré

1/2 dl vatten

2 dl strösocker

1/2 dl glykos

3 stora äggvitor

1/2-3/4 dl rårörda lingon

Doppning:

300 g mörk choklad

2 msk rapsolja

 

Gör så här:

Mördegsbotten:

Nyp ihop alla ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt stå i kyl i ca 30 min.

Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion.

Kavla ut degen, ca 3 mm tjock på ett mjölat bakbord. Stick ut runda kakor med en utstickare. Här avgör du lite själv hur stora du vill ha de, men ca 5 cm i diameter brukar bli lagom.

Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-15 min, tills de fått fin gyllenbrun färg.

Ta ut kakorna från ugnen och låt svalna.

Lingonmaräng:

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 min.

Koka upp lingonpuré, vatten, socker och glykos i en kastrull till 121 grader.

När sockerlagen uppnått 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum.

När sockerlagen sedan nått sin rätta temperatur häller du ner den i äggviteskummet i en tunn stråle under vispning. Vispa tills marängen är fast och har svalnat.

Ta upp, krama ur och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikron.

Blanda gelatinet med lite av marängen och sedan med resten.

Fördela en liten klick rårörda lingon på varje kakbotten och spritsa sedan ut lingonmarängen på kakorna.

Låt stå i frysen i ca 2 timmar.

Doppning:

Smält chokladen över ett vattenbad, rör ner rapsoljan.

Ta ut kakorna från frysen och doppa varje skumtopp i choklad. Låt rinna av och lägg dem sedan på galler.

Låt chokladen stelna i kyl.

Ha ett riktigt mumsigt fika nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *